Evlilik & Boşanma

Aile ve boşanma hukuku, medeni hukukun aile ilişkilerini düzenleme altına alan kısmını oluşturur. Türk Medeni Kanunu’nun ikinci kitabında tanzim edilen aile hukuku, ceza hukukunun da koruması altındadır. Kadın erkek eşitliği üzerine temellenen Türk Medeni Kanunu ve hukuk sisteminde aile, devleti ilgilendiren sosyal bir kurum olarak ifade edilmiştir. Aile hukuku ile tek eşle evlilik ve evliliğin resmi memur huzurunda kurulması mecburiyeti, çocukların bakımı ve gözetiminin anne ve babanın müşterek sorumluluğuna bırakılması, boşanmanın hâkim kararına bağlanması ve mirasta erkek ve kadına eşit pay tanınması gibi esaslı düzenlemeler getirilmiştir.

Türk Medeni Kanunu, aile kurumunu çekirdek aile olarak ele almış fakat kanunda geniş anlamda aile kavramı ve en geniş anlamda ailenin esas alındığı hükümler de ifade edilmiştir. Dar anlamda aile kavramı, evlilik birliğini ifade eder. Evlilik birliği ise yalnızca eşlerden meydana gelen birlikteliktir. Dar anlamda aileye çocukların dahil olması ile oluşan aile ise geniş anlamda ailedir. En geniş anlamda aile ise ev haklı olarak bir çatı altında yaşanan kişilerden oluşur. Geniş anlamda aile kavramının içerisine eşler ve çocukların haricinde kayın hısımları, sözleşme ilişkisi sebebiyle hizmetçi, işçi, çırak yahut benzer nedenlerle aynı çatı altında yaşayan kişiler de girer.

Türk Medeni Kanunu’nun “İkinci Kitap” başlığı altında düzenlenen aile hukuku; evlilik, hısımlık ve vesayet başlıklarını ifade ve ihtiva eder. Bunun yanı sıra boşanma; evliliğin genel hükümleri, mal rejimi, evlat edinme, velayet, çocuk mallarına ilişkin konular, nafaka, aile mallarına ilişkin konular, vesayet, vesayetin yürütülmesi ve sona ermesi düzenlenmiştir.

Case Studies